Våra elpriser

Vi förstår att det funderas en del på våra elpriser och hur vårt eget beteende kan påverka vår räkning. Här kommer ett försök att beskriva hur det fungerar för oss. Har du frågor, så är du välkommen att maila till oss, eller varför inte komma till vårt möte den 21 mars. Då har vi ”Träffa styrelsen och dina grannar” på agendan.

Hur kan jag minska mina energikostnader på månadsräkningen?

  • Genom att använda LED-lampor. Alla lampor som fanns när du flyttade in är LED.
  • Genom att stänga av eller minska på värmen på badrumsgolvet (30% minskade min elräkning i december).
  • Använd torktumlaren sparsamt. På en torkställning torkar tvätten över natten.
  • Genom att duscha kortare, att stänga av duschen när du tvålar in dig. Kortare tid och med svalare vatten.

Att släcka enskilda LED-lampor påverkar väldigt lite. TV: n och datorn, drar lite mer, men inte avskräckande på något sätt.

Vädra korta perioder. Luften bytes i alla fall hela tiden genom ventilationen.

Betalar vi samma pris som vi dagligen kan avläsa i tidningen och på nätet?

Nej! Vi har ett avtal där föreningen betalar ett genomsnittspris av det rörliga priset för varje månad. Föreningen betalar all förbrukning och sedan får varje enskild lägenhet en räkning för sin egen förbrukning. Styrelsen har beslutat att från den 1 januari 2023 är detta pris 2,95 kr per kWh inkl. moms, vilket vi informerade om i november. Det betyder att alla medlemmar har ett fast pris per kWh framöver. Skulle priserna förändras så att detta pris inte räcker till, har styrelsen ansvar för att justera detta.

I detta pris ingår vår kostnad till Bixia, där vi köper vår el.
Utöver detta betalar vi nätavgift och energiskatt till Höganäs Energi för varje kWh vi använder. Sedan tillkommer 25% moms till staten.

Sedan betalar föreningen den fasta avgiften till Höganäs Energi. Även här tillkommer moms. Denna kostnad ligger i er månadsavgift för lägenheten.

Naturligtvis är det bra för den egna plånboken att spara energi, men även på en övergripande nivå. När vi alla sparar finns det mer tillgänglig el och det gör att priset vi betalar sjunker. Det finns ingen synlig koppling till detta, men påverkan finns.

Vill du ställa en fråga direkt, är du välkommen här ———->